Interviews met docenten
Vanaf januari 2018 zijn we begonnen om elke maand een interview met een andere docent uit ons team online te zetten. In de nieuwsbrief wordt het interview met de docent aangekondigd. 
 
In gesprek met... Sarah Jens
 

Hoe lang ben je al stembevrijder?
Elf jaar.

Hoe ben je ooit gekomen bij stembevrijding?
Ik had een te hard werkende schildklier waarbij ik dacht, in dat keelgebied wil iets naar buiten. Een collega in het hospice waar ik toen als verpleeg-
kundige werkte, raadde mij aan eens naar Jan Kortie 
te gaan. Die tip heb ik gevolgd in een weekend in het Bethaniënklooster in 1998. Jan zat aan de vleugel. Ik kende hem helemaal niet.

Eenmaal op dat podium heb ik zo prachtig gezongen, dat was me nog nooit gebeurd. Er zong iets door mij heen, een magisch moment. Dat is nu twintig jaar geleden. 


 ... Klik hier om verder te lezen.
 

 

In gesprek met... Marjo Brenters
 

Hoe lang ben jij al stembevrijder?
Dit is het elfde jaar dat ik als stembevrijder werk.

Hoe ben jij bij stembevrijding gekomen?
Ik heb altijd veel gezongen. Ik zong in verschillende koren en vond dat heerlijk, maar toch kwam ik vaak wat schor thuis. Ik voelde me niet helemaal vrij in het zingen. Ik liep ergens tegenaan, ik wist helemaal niet wat, maar voelde dat daar wat te winnen viel. Toen kwam mij een mail onder ogen van Jan Kortie, dat hij een opleiding begon genaamd ‘Ode an die Freude’. Samen met een klein groepje zijn wij daaraan begonnen. Het was erg intensief en ik vond het meteen helemaal geweldig. 

Want er ging bij mij meteen de eerste keer al iets open wat nog nooit eerder wasopengegaan. Het was een soort van ‘Wow! wat gebeurt daar?’ Alsof ik met mijn armen wijd open ging staan, alsof ik de wereld opeens opener tegemoet trad.

... Klik hier om verder te lezen.


 
In gesprek met... Anna Fernhout


Hoe hoorde jij het eerst over stembevrijding?
Jaren geleden was ik in Zweden, waar ik een gibberish workshop deed. Dat leek wel op stembevrijding. Het maakte diepe indruk op me. Het gebruiken van de stem in combinatie met contact maken met een ander. Toen ik terug in Nederland kwam ben ik gaan zoeken naar iets soortgelijks. Uiteindelijk kwam ik bij stembevrijding uit. Ik ben toen Vrouw, Lijf en Stem gaan doen bij Sarah Jens en voelde direct:
 
dit is te gek!
 
 
... Klik hier om verder te lezen. 
 

 
In gesprek met... Alexander Poels

Hoe ben je bij stembevrijding gekomen?
Alexander: Mijn eerste ervaring met stembevrijding was tijdens een management opleiding die ik volgde. Veel deelnemers hadden zoiets van: wat heeft zingen nu met leiderschap te maken? Ik zelf was daarover neutraal. Onze stem werd losgemaakt door wat oefeningen waarbij we geluid moesten laten mee komen. Jan Kortie leidde die dag, hij heeft ons ook individueel aan het zingen gekregen. Ik vond het heel erg spannend, dus ik was de allerlaatste die opstond om naast de vleugel van Jan te gaan staan.

Ik heb een lied gezongen waarvan ik niet meer weet wat ik nu gezongen heb, maar wel dat ik na afloop de tranen over m’n wangen had stromen. Niet omdat ik mij verdrietig voelde, maar juist omdat ik me erg vrij voelde.

... Klik hier om verder te lezen.