Leergang Michelangelo

  Het beeld zit al in het marmer, het enige wat ik doe
is het materiaal zo weghakken dat het te voorschijn komt'.                                            (Michelangelo)
  
 
Als je graag zingt, weet je dat dit een bron van vreugde is. Waarom vinden we het dan toch zo vaak moeilijk om 'lekker te zingen', om te laten horen wie wij zijn? Er zijn maar weinig mensen die in het geheel geen last hebben van eigen of andermans oordelen over hun stem en hun zingen. Misschien hoorde je op de basisschool al dat het nooit wat zou worden met je stem, of moest je achteraan staan bij de musical. Of zong je zusje altijd mooier dan jij. Maar zelf kunnen we er ook wat van als het om oordelen gaat. We zijn niet snel tevreden over ons eigen zingen. We denken dat het onzuiver is, niet mooi, niet hoog genoeg, te zacht of juist te hard, onzeker of trillerig. Of we willen wel zingen maar daarin liefst niet opvallen. En vooral willen we controle over wat er aan geluid uit ons komt. We voelen spanning als we gaan zingen en daar willen we het liefst van af. Maar in die spanning zit juist muziek! Zingen mag, minstens af en toe, ook best spannend zijn. 

De leergang Michelangelo geeft je gedurende een intensief half jaar alle ruimte om je zingen te ont-dekken. Dat streepje tussen ont- en -dekken staat er niet voor niks, want zoals Michelangelo het beeld al aanwezig zag in het marmer en hij het 'alleen maar' tevoorschijn hoefde te brengen, zo is ook jouw stem al in jou aanwezig. Hij hoort onlosmakelijk bij je, je bent ermee geboren. Het enige wat je hoeft te doen is hem te laten horen, hem te bevrijden uit jezelf. We hoeven niet ons best te doen om mooie muziek te maken, hij IS er al. Je best doen helpt niet eens! Wat in jouw ziel wil zingen is in al zijn volmaaktheid al in jou aanwezig. Het is alleen nog onhoorbaar voor mensenoren, dus het heeft jou nodig om tot klinken te komen. Jouw stem, jouw ademhaling, jouw lijf. En jouw toewijding, de bereidheid om die muziek door je heen te laten gaan en los te laten, eigenlijk zonder zelf in te grijpen. 

Michelangelo is een intensieve zangleergang. Het gaat daarin om jouw persoonlijke leerweg, over de stappen die jij kunt maken om je stem te bevrijden en om zo meer en meer tot bloei te komen in je zingen. En in je leven, want ons zingen staat nooit op zich. Zingen is een prachtige oefening. Om in het hier en nu te zijn, om het leven te laten stromen in ons, om ons steeds weer opnieuw te verbinden met onze ziel, onze essentie. 

We werken tijdens de lessen gezamenlijk met de hele groep, maar ook in solo's en in duo's. Er zal intensief gezongen worden, en daarnaast is er aandacht voor het lichaam (immers het voertuig van de stem) en voor reflectie en verdieping. Je krijgt huiswerkopdrachten om thuis verder te oefenen, eventueel samen met andere deelnemers. 

De leiding van de leergang is in handen van Marjo Brenters. Zij behoort tot de eerste lichting stembevrijders die de opleiding bij Jan Kortie hebben gevolgd. Marjo heeft een eigen praktijk en is docent aan de 
Academie voor Stembevrijding. 
 

Locatie Amsterdam
Data
7 & 28 november, 19 december 2018 en 9 & 30 januari, 20 februari en 13 maart 2019.
Tijden
11.00 - 17.30 uur
Kosten € 990 (incl. soep in de pauze)
Informatie         
en aanmelden     
meer informatie over deze leergang en hoe je aan te melden vind je in onze folder. Deze kun je aanvragen via info@jankortie.nl of bel 020-6246404.
 

 Terug naar Langere activiteiten