Boeken en cd's
Van de hand van Jan Kortie zijn 2 boeken verschenen, 3 cd's en een muziekboekje. Aan een tweede muziekboekje wordt gewerkt.
Dit alles is te bestellen via de webwinkel van het Centrum voor Stembevrijding.
 
Jouw ziel wil zingen
 
"Eindelijk een boek, waarin de essentie van zingen centraal staat, dus niet de moeizame verhalen over zangtechniek, maar dat, waar het allemaal om draait: 
zingen brengt vreugde."
 
Jan Kortie introduceerde het begrip 'stembevrijding' in Nederland en ontwikkelde een onorthodoxe, opgewekte benadering van zingen die nog niet eerder beschreven is. Dit boek draait niet om methoden of technieken, maar wil je inspireren om jezelf en je muziek te bevrijden uit het keurslijf van 'hoe het hoort'.
 
'Je kunt je best doen om zo goed mogelijk te zingen. 
Of je kunt zingen wat er in jou leeft, moeiteloos.' 
 
Het boek, dat in 2010 verscheen bij uitgeverij Ten Have, is de weerslag van 25 jaar onconventioneel werken. In die jaren is een grote diversiteit aan werkvormen en doelgroepen de revue gepasseerd, vaak in samenwerking met mensen uit allerlei verschillende disciplines. Drie van hen hebben vanuit hun geheel eigen invalshoek een voorwoord in het boek geschreven: de cabaretiŽre Brigitte Kaandorp, de psychiater Maarten van Rossum en de klassiek musicus Jan van de Berg. Bovendien schreef Drs. P bij ieder hoofdstuk een toepasselijk ollekebolleke.

Voor reacties van lezers, recensies en een voorproefje: klik hier
 
"Een interessant, humoristisch en verrijkend boek, dat je in kleine porties tot je kunt nemen." (Zing Magazine) 

"De vreugde waartoe bevrijd zingen uiteindelijk kan leiden zingt je van bijna iedere pagina toe." (EKR Magazine)
 
Het Lied van de Ziel, Van Ohm en Amen
 
De eerste cd, opgenomen in 2009, met daarop de mantra's die in de jaren daarvoor ontstaan zijn. Live opgenomen in de Amstelkerk.

De teksten uit diverse culturen en tradities zijn door Jan Kortie op muziek gezet en worden met zijn pianobegeleiding gezongen door een honderdtal mannen en vrouwen.

 

  
Noyana
 
We gingen onze tweede cd opnemen, en daar zou een boekje met foto's bijkomen. Een cd met een boekje erin, dus. Maar het is een boekje geworden met een cd erin.
Op zaterdag 12 februari 2011 kwamen zoín 150 mensen uit het hele land bijeen in de Amstelkerk in Amsterdam om de cd in te zingen. Er was een opnametechnicus, er was een soliste. En er was een fotograaf die honderden fotoís maakte. Die we geen van allen gebruikt hebben. Want het was de fotograaf zelf die later zei: deze cd verdient een boekje met poŽtische beelden. En zo werd het een groter plan. Een full colour boekje van 26 pagina's met voor elke mantra een eigen stilleven. En achterin een cd waarop de stilte tot leven komt.
 
Ook op de cd staan weer mantra's van eigen hand, maar ook het lied 'Als alles duister is' uit TaizŽ.
 
Het Lied van Het, een boek én een cd!
 
De derde cd met weer nieuwe mantra's, heerlijk om bij te zingen of om naar te luisteren, de meeste van de hand van Jan Kortie. Hij begeleidt op piano, maar je hoort ook de vioolmuziek van Petra Griffioen en Maaike Gerritsen.

En een boek vol inspiratie over zingen, over muziek, over mystiek. Over het zingen van de stilte. Met prachtige foto's door Hapé Smeele gemaakt tijdens opnamedagen. Iedere mantra heeft een eigen hoofdstuk en is aanknopingspunt voor bespiegelingen over muziek en mystiek.

Is er een betere manier om het mysterie van het leven te beleven en te delen dan in gezang? Laat je meenemen in verwondering en in een opgewekt enthousiasme langs thema's die ons leven beroeren. Op weg naar, ja, wat eigenlijk? Het Mysterie? Het Geheim? Het Mystieke? Het Begin? Of kortweg: Het?
 
Klik hier voor de recensie in BewustZijn Magazine

Klik hier voor de recensie in Vruchtbare Aarde

In het blad Geloven Onderweg is een bewerkte versie van een van de hoofdstukken als artikel opgenomen. Wil je het lezen? Klik dan hier
  
Muziekboekje van Het Lied van de Ziel

In dit muziekboekje staat de bladmuziek, noten en akkoorden van 29 mantra's die we zingen of gezongen hebben tijdens onze mantra-avonden en retraites. Je vindt er alle mantra's van de eerste twee cd's en bijna alle mantra's van de derde. Daarnaast tref je nog wat extra liederen aan.
Bij de mantra's staan ook wat uitvoeringstips en je treft ook wat suggesties aan voor het houden van een eigen mantra-avond.
 
Aan een tweede boekje met de later ontstane mantra's wordt gewerkt.